Mesiac darov pre Ukrajinu

Slováci prejavili obrovskú solidaritu s ľuďmi z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou. Za mesiac darovalo vyše 46 tisíc darcov cez DARUJME.sk viac ako 4 milióny Eur mimovládnym organizáciám, ktoré pomáhajú Ukrajinkám a Ukrajincom.

Aktuálne získava cez DARUJME.sk dary pre Ukrajinu 40 organizácií napr. Človek v ohrození, Slovenský Červený kríž, Slovenská katolícka charita alebo Post Bellum.  Pripravili sme pre vás súhrn informácií o darcoch a daroch, ktoré sme prijali počas mesiaca od vypuknutia vojny.

 

Rýchlosť rozhoduje

Tak ako okamžite zareagovali mimovládne organizácie a začali organizovať pomoc pre Ukrajinu, tak sa k nim hneď pridali aj darcovia – od prvého dňa evidujeme obrovský nárast darov. V prvý týždeň boli dokonca dva dni, kedy dary dosiahli výšku až 440 tisíc Eur.

   

Prekvapivo vysoké dary

Dary cez darovacie stránky pre Ukrajinu sa vymykajú bežným priemerom, aj darcovia reagujú na to, že situácia je veľmi vážna a potreba pomoci obrovská. .

Od 24.2. do 28.3.2022 sme iba na kampane pre Ukrajinu prijali 54 015 darov od 46 107 darcov. Celková výška darovanej sumy zatiaľ dosiahla 4 043 726€. Najviac prišlo jednorazových darov – 51 840 vo výške 4 013 093 €, ale darcovia si nastavili pre organizácie aj 1083 pravidelných darov v celkovej výške 30 633 €, aby mohli pomáhať dlhodobo.

Najvyšší dar prišiel vo výške 100 000€, druhý v poradí bol vo výške 30 000€, tretí 16 600€.

Pri pomoci Ukrajine je priemerný jednorazový dar vo výške 77€ a priemerný pravidelný dar je vo výške 23€ – to sú oveľa vyššie dary ako zvyčajne – v januári bol priemerný dar vo výške 40€ a pravidelný vo výške 14€.

Darcovia najčastejšie posielali jednorazový dar vo výške 50 €, pričom pre porovnanie najčastejší dar za január bol 10 €. Pozreli sme sa aj na novonastavené pravidelné dary pre organizácie pomáhajúce Ukrajine: darcovia zadali hlavne dary vo výške 20€, ale prekvapil nás počet nových pravidelných darov vo výške 50€ a 100€. Výšku zaslaných darov výrazne ovplyvnili aj prednastavené dary na darovacích stránkach.

   

Viac ako polovicu všetkých darov posielajú darcovia cez platobné karty. Mnohí darcovia aj naďalej posielajú  dary cez bankový prevod, pri daroch zo zahraničia prichádza čoraz viac darov cez PayPal.

Interné zamestnanecké zbierky sú extra úspešné

Solidaritu prejavujú aj mnohé firmy, ktoré rozbehli interné zamestnanecké zbierky – umožnili svojim zamestnancom priamo podporiť vybranú organizáciu pričom mnohé z nich znásobili ich dary. Vďaka týmto firemným zbierkam a darcovským výzvam organizácie zatiaľ získali viac ako 200 tisíc Eur.

Medzi najúspešnejšie patria darcovské výzvy Finančnej skupiny PARTNERS pre Nadáciu Integra alebo Slovak Telekom pre Slovenskú katolícku charitu.

Zapojili sa napr. spoločnosti Partners Group, Slovak Telekom, ČSOB nadácia, Orange Slovensko, Plzeňský prazdroj, TOMRA, ESET, Jaguar GPL, Arriva, ING Business Shared Services, ENERGY s.r.o., Dr.Max, Philip Morris Slovakia.

Dary organizáciám však poslalo veľmi veľa firiem aj priamo cez darovacie stránky.

Veľa darov zo zahraničia

Slovenské organizácie zvyčajne získavajú dary od slovenských darcov. V tejto situácii sa však mnohé z nich obrátili na svojich zahraničných partnerov a podporovateľov so žiadosťou o pomoc. Veľká časť pomáhajúcich organizácií si vytvorila aj anglické (aj maďarské) darovacie stránky. Darcovia zo zahraničia môžu prispieť napr. pre Slovenský Červený kríž: https://redcross.darujme.sk/helping-ukraine/. Cez cudzojazyčné darovacie stránky prišlo vyše 70 tisíc Eur.

Ktoré organizácie dokázali najlepšie osloviť darcov?

Mnohé organizácie pomáhali na Ukrajine dlhodobo aj pred vypuknutím vojny. Darcovia teda úplne prirodzene a okamžite podporili organizácie Človek v ohrození, Slovenská katolícka charita, Nadácia Integra alebo Úsmev ako dar, aby mohli pomáhať ešte viac. Týmto organizáciám určite pomohlo aj to, že sú so svojimi darcami v častom kontakte, informujú ich o svojej činnosti a teda mnohí zareagovali na ich výzvy.

Darcovia darujú aj organizáciám, ktoré pomáhajú rovnakej cieľovej skupine ako inokedy, ale pohotovo rozšírili svoju pomoc aj pre Ukrajincov a Ukrajinky – Linky dôvery, pacientske organizácie, komunitné nadácie, organizácie pomáhajúce zvieratám.

Niektoré organizácie sa rozhodli pomôcť tam, kde nikto nepomáhal – príkladom je Post Bellum, ktoré v mierových časoch dokumentuje príbehy pamätníkov dôležitých udalostí z minulosti. Pri vojne, ktorú v 21. storočí v Európe nikto nečakal, nechcú byť už len dokumentaristi: vyhlásili zbierku a zabezpečujú nepriestrelné vesty a ochranné pomôcky pre civilov. Aby príbehy ich rodín mali šťastný koniec.

Aj keď tempo pomoci je teraz v organizáciách veľmi rýchle, darcovia veľmi ocenia, ak majú možnosť priebežne si pozrieť na sociálnych sieťach alebo v newslettroch aspoň momentky z aktuálneho diania. Každá správa, ktorá hovorí o tom, ako sú použité zaslané dary, zvyšuje dôveryhodnosť činnosti organizácie a darcovia to určite ocenia teraz aj v budúcnosti.

Čo bude ďalej?

Vojna, žiaľ, ani zďaleka nekončí. Potreba pomoci sa pomaly presúva z hraníc do regiónov, kde sa niekoľko tisíc ľudí z Ukrajiny dočasne uchýlilo. Potrebujú pomoc so základnými potrebami, potravinami ale aj vybavovaním na úradoch, hľadaním práce či umiestnením detí do škôl.

Organizácie pomáhajú aj naďalej a najviac im v tejto chvíli pomôže nastavenie pravidelného daru, aby mohli dlhodobo plánovať svoje aktivity a vedieť, že na darcov sa môžu spoľahnúť.

Ďakujeme všetkým, ktorí venujú svoj čas alebo peniaze pomoci ľuďom na Ukrajine, na hraniciach alebo tým, ktorí už sú tu medzi nami.

Dôveryhodné organizácie môžete podporiť tu. Na našej facebookovej stránke pravidelne zdieľame informácie, ako vaše dary pomáhajú.

 

Publikované 30. marca 2022