Aký bol Giving Tuesday 2022?

Sviatok darovania a podpory dobrých skutkov Giving Tuesday je každý rok populárnejší. Zapája sa stále viac mimovládnych organizácií, ale aj individuálnych či firemných darcov.

Tento rok vyšiel dátum Giving Tuesday na utorok 29. novembra, bol však špecifický tým, že organizácie rozbehli svoje kampane už vo veľkom predstihu. Celkovo tak na kampane spojené s Giving Tuesday prišlo do konca novembra cez DARUJME.sk až 85 374 €. 

Keď sa pozrieme na darovanie v konkrétny dátum 29.11., tak 1053 darcov podporilo celkom 95 neziskoviek sumou 32 271 €. V tento deň poslali finančné dary nielen jednotlivci, ale aj 12 firiem.

 

Organizácie sa zapojili buď svojimi stálymi darovacími stránkami alebo spravili kampaň špeciálne ku príležitosti Giving Tuesday, ako napríklad Centrum včasnej intervencie Banská Bystrica, n.o.

 

Firmy inšpirujú

Niektoré firmy si pre vybrané organizácie vytvorili aj tzv. matchingové darcovské výzvy a príspevky svojich kolegýň a spolupracovníkov dokonca znásobili. Firma ESET sa dlhodobo venuje finančnej podpore tam, kde treba a do Giving Tuesday sa už tradične každý rok zapája darcovskými výzvami. Tento rok spravila výzvu pre Nadáciu Integra, ktorá od začiatku ruskej invázie pomáha so zabezpečovaním materiálnej pomoci pre ľudí na Ukrajine. V druhej výzve vyzval ESET na podporu organizácie Vagus, ktorá sa venuje pomoci ľuďom bez domova.

 

Aj spoločnosť Accenture pri príležitosti Giving Tuesday spustila matchingovú darcovskú výzvu pre Vagus. Zima a hlad sa najviac dotýka tých, ktorí nemajú domov a často môže ísť aj o život.

Darcovské výzvy aj kampane organizácií ku Giving Tuesday sú stále aktívne a dary naďalej prichádzajú. Zverejnené dáta sme sledovali do konca novembra a sú aktuálne k 30.11.2022. Tak, ako sa tento rok Giving Tuesday začal o niekoľko dní skôr, tak rovnako ešte stále trvá a ľudia naďalej podporujú dôležitú prácu mimovládnych organizácií. Plynule sa od Giving Tuesday dostávame do vianočného obdobia, kedy sú darcovia najštedrejší. Ak ste si aj nestihli pripraviť vianočnú kampaň, ešte stále stíhate spraviť niekoľko najdôležitejších vecí, ktorými sa vašim darcom pripomeniete, že tu ste a môžu podporiť vaše aktivity. A ako hovorí Lukáš Hejna z Darujme.cz: „Pošlite ten email!“

Viac informácií pre firmy o darcovských výzvach nájdete tu. Inšpirujte sa skúsenosťami iných organizácií.
Ak potrebujete poradiť alebo skonzultovať váš nápad, sme tu pre vás na info@darujme.sk

 

Ak ešte nie ste v DARUJME.sk a chceli by ste byť, zaregistrovať sa môžete tu.

 

Publikované 5. decembra 2022