Ako pomôcť ľuďom po zničení Kachovskej priehrady?

6. júna v ranných hodinách bola pretrhnutá hrádza obrovskej priehrady Nová Kachovka v Ukrajne, ktorá už zatopila rozsiahle oblasti. O domovy prišli tisícky ľudí a viac ako 200 tisíc ľudí nemá prístup k pitnej vode a je odkázaných na humanitárnu pomoc. K medzinárodnej pomoci sa pridali aj slovenské organizácie, ktoré v tejto oblasti dlhodobo pôsobia.

Ďakujeme všetkým darcom, ktorým nie je ľahostajná situácia ľudí v okolí zničenej Kachovskej priehrady. Zatiaľ ste darovali cez organizácie v DARUJME.sk sumu 122 045,96€ (stav k 13.6. 9:00).

Ak môžete, pridajte sa a pomôžte s nimi.

Darovať môžete cez:

Človek v ohrození – https://clovekvohrozeni.sk/pomoc-ukrajina/

⁠Ľuďom v okolí Kachovskej priehrady už teraz posiela Človek v ohrození aj vďaka pravidelným darcom  prvú várku humanitárnej  pomoci: ⁠2 730 fliaš pitnej vody , 14 000 dávok jedla vrátane detskej výživy , 500 kusov dezinfekcií, 1 500 čistiacich gélov na ruky, 3 000 balíčkov dámskych hygienických vložiek, 4 generátory, 2 000 sviečok, 500 balíčkov vlhčených utierok⁠. Na pomoc ľuďom v zaplavených oblastiach toho bude potrebného ešte oveľa viac.

Človek v ohrození pomáha na Ukrajine dlhodobo už od roku 2014. Obete vojny v Ukrajine potrebujú aj naďalej našu pomoc.

Nadácia Integra – https://integra.sk/kampane/kriza-na-ukrajine/

Aj Nadácia Integra posiela humanitárnu pomoc do oblastí postihnutých povodňou po zničení Kachovskej priehrady. Podporte túto akútnu pomoc svojim darom.

„Situácia je veľmi zložitá, ľudia zo striech domovov volajú o pomoc. V ohrození sú desiatky tisíc životov. Mnoho postihnutých je aj v okupovaných oblastiach, kde bolo náročné zasahovať aj pred povodňou. Naši partneri však našli kapacity na materiálnu humanitárnu pomoc pre ľudí v tejto tragickej situácii a viacerý z nich ju nasmerujú do kritických miest. Aktuálne hovoríme o distribúcii jedla, hygienických potrieb a pitnej vody,“ uvádza Allan Bussard, správca Nadácie Integra.

ADRA Slovensko – https://www.adra.sk/pomahajte-s-nami/financne/

Organizácia ADRA Slovensko tiež posiela humanitárnu pomoc. Kamión s baleniami pitnej vody už opustil sklad v Mukačeve a mieri do zaplavených obcí v Chersonskej oblasti. Pre ľudí postihnutých záplavovou vlnou z Kachovskej priehrady je pitná voda momentálne najdôležitejšou formou pomoci. Už teraz v skladoch na Slovensku pripravujú ďalšie dodávky potravín a hygienických potrieb, ktoré smerujú do postihnutého regiónu. Ukrajinskí partneri zabezpečujú dopravu a distribúciu pomoci priamo na mieste prostredníctvom siete dobrovoľníkov.

Komunitná nadácia Zdravé mesto – https://knzm.darujme.sk/pomoc-obetiam-katastrofy-v-oblasti-kachovskej-priehrady-e9fd2/

Komunitná nadácia Zdravé mesto dlhodobo pomáha ľuďom z Ukrajiny. Od 07.06 do 06.07 organizuje zbierku na evakuáciu a pomoc obetiam katastrofy v okolí Kachovskej vodnej elektrárne na Ukrajine.

Slovenská katolícka charita – https://charita.darujme.sk/kamion-do-chersonu/

Aj Slovenská katolícka charita posiela kamión do zaplaveného Chersonu. Dobrovoľníci Spišskej katolíckej charity sú už na mieste a roznášajú pomoc. Pomôžme ľuďom, ktorých domov zaplavila voda z Kachovskej priehrady. Bohužiaľ, mnohí museli opustiť svoje domovy a tak potrebujú základné vybavenie ako potraviny, hygienické potreby či pitnú vodu. Bez nej zostalo podľa odhadov viac ako 200-tisíc ľudí z oblasti. Evakuácia stále prebieha a voda postupuje. Teraz je čas pomôcť. Aj vy môžete pridať do kamióna svoju paletu pomoci.

Ak môžete, pomôžte ľuďom v núdzi teraz. 

 

Chcete pomôcť ešte viac?

Okrem zaslania finančných darov priamo cez tieto stránky či ich zdieľaním môže ktokoľvek – jednotlivec, škola, obec, firma  –  pomôcť aj vytvorením darcovskej výzvy. Ako na to sa dozviete tu.  Ozvite sa nám na info@darujme.sk, radi vám s vytvorením darcovskej výzvy pomôžeme.

Ak organizujete pomoc pre ľudí v postihnutých oblastiach, ozvite sa nám na info@darujme.sk.

 

Foto: SITA/AP, Felipe Dana

Publikované 9. júna 2023, priebežne aktualizované