Vytvorte si darcovskú výzvu a pomôžte ešte viac

Ozbrojený konflikt, ktorý sužuje našich východných susedov, s hrôzou sleduje celý svet. Vo tejto vojne zomierajú nevinní vojaci aj civilisti, vrátane bezbranných detí. Ďalší sú nútení opúšťať svoje obydlia a hľadať útočisko u cudzích ľudí, v neznámom prostredí, za hranicami krajiny, ktorá bola doposiaľ ich domovom.

Situácia, ktorá v moderných dejinách nemá obdoby, okamžite vyvolala vlnu solidarity aj naprieč Slovenskom. Mimovládne organizácie začali hneď pomáhať a vytvorili aj niekoľko finančných zbierok, do ktorých sa môžete zapojiť aj vy a pomôcť tak priamo obetiam vojny. Ich zoznam priebežne aktualizujeme.

Okrem zaslania darov priamo cez tieto stránky či ich zdieľaním môže ktokoľvek – jednotlivec, škola, obec, firma  –  pomôcť aj vytvorením darcovskej výzvy.

Čo je darcovská výzva

Darcovskou výzvou sa rozumie vlastná „stránka“, ktorú si vytvorí podporovateľ organizácie s cieľom získať pre ňu vo svojom okolí čo najviac darov.

Výzvu vytvárate pod svojim menom, s vlastným obsahom a vašou fotografiou. Dary získané vaším úsilím idú priamo organizácii, pre ktorú ste sa rozhodli ich zbierať.

Ako vyzerá darcovská výzva?

Vytváranie darcovských výzev, a to tak jednotlivcami, ako aj firmami, je čoraz populárnejšie.

Možnosť zbierať finančné prostriedky takýmto spôsobom využíva napr. aj Úsmev ako dar, pre ktoré aktuálne zbiera Radoslav. Dary z jeho darcovskej výzvy pomôžu matkám, ich deťom a seniorom, ktorí po niekoľkodňovom čakaní na prechod našou hranicou prichádzajú vysilení, chorí a s veľkou beznádejou a aj tým, ktorí potrebujú pomoc na druhej strane hranice.

Ak sa presunieme do prostredia firiem, momentálne zbiera dary na pomoc ľuďom na Ukrajine napr. Plzeňský Prazdroj Slovensko alebo spoločnosť Energy. Aktuálne prebieha aj viacero interných zamestnaneckých zbierok, kde firmy vyzvali svojich zamestancov a partnerov, aby podporili niektorú overenú organizáciu. Takýmto spôsobom pomáhajú aj firmy Slovak Telekom, Orange, Televízia Markíza, ČSOB, Sociálna poisťovňa, ESET, Philip Morris Slovakia, Finančná skupina PARTNERS, spoločnosť ARRIVA, Jaguar Landrover, spoločnosť TOMRA, spoločnosť ING či Lekárne Dr.Max.

Zbierať podporu pre vybranú organizáciu môžu aj obce, ako to napríklad robí Ivanka pri Dunaji, vďaka ktorej môžu ľudia jednoducho podporiť v poskytovaní pomoci utečencom rovno dve organizácie – Človek v ohrození alebo Slovenskú katolícku charitu.

Už aj niektoré školy oslovili komunitu rodičov, žiakov a priateľov a úspešne zbierajú finančné dary. ZŠ s MŠ Trnovec nad Váhom aj Obchodná akadémia D. M. Janotu v Čadci takto podporujú UNICEF.

Ako vytvoriť darcovskú výzvu?

Rozhodnite sa, pre ktorú neziskovku chcete vytvoriť vašu vlastnú darcovskú výzvu.  Momentálne si môžete vybrať spomedzi týchto mimovládnych organizácií, ktoré zbierajú dary pre Ukrajinu aj takýmto spôsobom:

Človek v ohrození,

Slovenský Červený kríž,

Sme spolu – Ukraine-Slovakia SOS,

Úsmev ako dar,

Post Bellum,

Slovenská katolícka charita,

Depaul Slovensko,

UNICEF Slovensko,

Komunitná nadácia Zdravé mesto Banská Bystrica,

SVETIELKO POMOCI n.o.

Stačí, keď kliknete na odkazy vyššie a ocitnete sa priamo na stránke, cez ktorú si dokážete za 5 minút vytvoriť vlastnú darcovskú výzvu.

Od úspešného vytvorenia výzvy vás už delí iba pár krokov:

  • Kampaň pomenujte a nastavte cieľovú sumu, ktorú chcete vyzbierať. Všetky obdržané príspevky budú organizácii zaslané bez ohľadu na to, či sa cieľovú sumu podarí naplniť.
  • Ak ešte nemáte vytvorené konto, zaregistrujte sa do systému alebo sa prihláste prostredníctvom Facebooku.
  • Dostanete sa na stránku vašej darcovskej výzvy. Upravte znenie textu, vyberte si jeden z predvolených obrázkov, nahrajte svoju profilovú fotku alebo logo a zadajte počet dní, za ktorý chcete výzvu naplniť.
  • Kliknite na Uložiť výzvu. V tomto momente je vaša vlastná darcovská výzva vytvorená.
  • Začnite link na výzvu zdieľať na sociálnych sieťach, informujte o nej svoje okolie. Vyzvite známych, aby sa do pomoci tiež zapojili vytvorením vlastnej darcovskej výzvy a šírili ju vo svojej komunite. Naše tipy čo robiť, aby bola výzva čo najúspešnejšia nájdete tu.

 

Ak ste firma, okrem týchto piatich bodov máte ešte možnosť:

  • Vyzbierané dary môžete aj matchovať, teda znásobiť. Viete tak urobiť priamo cez darovaciu výzvu alebo samostatnou darovacou zmluvou pre organizáciu.
  • Vyzvať k vytvoreniu darcovskej výzvy pre jednu z organizácií aj svojich zamestnancov.

 

Ak si chcete vytvoriť darcovskú výzvu a potrebujete radu, neváhajte sa nám ozvať na info@darujme.sk. Napíšte nám aj ak chcete ako organizácia tiež využívať darcovské výzvy.

 

Publikované 28. februára 2022, priebežne aktualizované