Staňte sa ambasádorom

Staňte sa ambasádorom

Postrehli ste už vo svojom okolí nejaké darcovské výzvy? Narodeninové, svadobné, bežecké, či iné? Viete, čo znamená stať sa ambasádorom nejakej neziskovej organizácie?

Vytváranie darcovských výziev, alebo tzv. „peer to peer fundraising“ (P2P) je vo svete už bežným a veľmi populárnym spôsobom zberu financií pre organizácie, ktoré pomáhajú, venujú sa verejnoprospešným aktivitám či charitatívnym projektom – robia dobré skutky. U nás na Slovensku ich zatiaľ veľmi nepoznáme. Preto sme sa v tíme Centra pre filantropiu n.o. (CpF) rozhodli, že spolu s projektom DARUJME.sk budeme podporovať a propagovať aj tento inovatívny a moderný spôsob podpory neziskového sektora a rozvíjať individuálne darcovstvo smerom k širokej verejnosti na internete a sociálnych sieťach.

Podporme slovenské organizácie

Facebook síce už zaradil možnosť vytvárania vlastných fb „zbierok“ – napríklad vtedy, keď sa blížia vaše narodeniny, začne vám ponúkať možnosť vytvorenia darcovskej výzvy. V ponuke neziskoviek, pre ktoré tam môžete fundraisovať, však nie sú slovenské organizácie. O to viac je pre nás dôležité, aby sme v DARUJME.sk podporovali vytváranie darcovských výziev pre slovenské neziskovky. V DARUJME.sk spúšťame osvetovú kampaň na podporu online darcovstva formou darcovských výziev, tzv. „peer2peer fundraisingu“.

Princíp darcovských výziev je veľmi jednoduchý. Ako jednotlivci sa vo svojom voľnom čase, ako súkromné osoby, sami rozhodnete stať sa ambasádorom / ambasádorkou niektorej slovenskej neziskovej organizácie. Výber, koho ambasádorom/-kou sa stanete, je čisto na vás. Mala by to byť organizácia, ktorá sa venuje témam, ktoré sú pre vás dôležité. Niekto, komu plne dôverujete a držíte palce. Stanete sa teda akýmisi veľvyslancami tej ktorej organizácie a jej dobrých skutkov a vyzvete svojich priateľov, rodinu, známych, či kolegov, aby ju podporili spolu s vami.

Príležitosť sa vždy nájde

Darcovské výzvy fungujú najmä vtedy, keď na ne máte špeciálny dôvod – nejakú špeciálnu príležitosť. Veľmi populárne sú napríklad narodeninové výzvy, výzvy pri príležitosti svadby, výročia, nejakých osláv… ale aj výzvy pred športovým výkonom (trénujete na maratón, zúčastníte sa preteku, súťaže či špeciálneho pochodu,…), či v situácii, kedy sa rozhodnete urobiť významnú zmenu vo svojom živote (prestanete fajčiť, jesť mäso, piť alkohol, piť mlieko či kupovať plasty, rozhodnete sa schudnúť alebo začnete chodiť do fitka, chystáte sa radikálne zmeniť svoj účes, necháte si narásť dlhú bradu… a pod.)

 

alebo sa “hecnete” k prekonaniu inej veľkej výzvy (preplávate lamanšský prieplav, prejdete pešo z Malaciek do Michaloviec, plánujete vystúp na Gerlach, začnete sa odrazu učiť hrať na hudobný nástroj a pod.). Jednoducho čokoľvek, čo je pre vás výzvou, sa môže premeniť na výzvu darcovskú – v prospech neziskovky, ktorej dôverujete a ktorej tvárou sa na chvíľku pre svojich priateľov stanete.

 

 

Na to, aby ste sa stali ambasádorom/kou organizácie, nemusíte byť „celebrita“ či slávny youtuber!

Áno, mohlo by sa zdať, že šancu vyzbierať peniaze pre dobrú vec, sa podarí len známym osobnostiam či influencerom. Jasné, majú väčší zásah na sociálnych sieťach a popularitu a dôveru v médiách. Sila P2P fundraisingu prostredníctvom darcovských výziev však je aj v tom, že pomáhať a zbierať dokážeme všetci. Stačí sa rozhodnúť, mať „tú správnu“ príležitosť, svoju obľúbenú neziskovku a najmä odvahu osloviť svoje okolie. Vytvoríte svoju vlastnú online darcovskú výzvu a oslovíte svojich priateľov, kolegov, spolušportovcov, rodinu, fanúšikov… koho uznáte za vhodné, aby prispeli prostredníctvom online príspevku na vašu výzvu v prospech organizácie.

DARUJME.sk odporúča „pilotov“ v darcovských výzvach 

Niektoré slovenské neziskovky už propagujú tento typ fundraisingu na svojich vlastných weboch. Prehľad organizácií, ktoré ako prvé v systéme DARUJME používajú modul na jednoduché vytváranie online darcovských výziev, nájdete tu.  Takýto modul si pre svoju organizáciu môžu vytvoriť a okamžite začať používať všetky organizácie zapojené do DARUJME.sk.

Osvetová infokampaň financovaná z  programu ACF-Slovakia.

V apríli roku 2019 sa CpF podarilo získať pre DARUJME.sk grant na jeho ďalší rozvoj. Projekt ‘Zlepšenie prístupu k súkromnému financovaniu pre OOS’ je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.

[/vc_column][/vc_row]