Darcom záleží aj na ochrane životného prostredia

Keď sa stretávame s organizáciami zaregistrovanými v našom darcovskom systéme DARUJME.sk, niekedy zaznie od nich otázka, či majú vôbec šancu získať dary, ak pôsobia v inej oblasti ako priama pomoc ľudom v núdzi. Dobrá správa je, že podporu môže získať naozaj akýkoľvek verejnoprospešný projekt, ak je zrozumiteľne vysvetlený a organizácii sa podarí osloviť dostatočne veľa ľudí.

V poslednej dobe máme dva krásne príklady potvrdzujúce túto teóriu z oblasti životného prostredia, ktorým sa dokopy podarilo vyzbierať viac ako 150 000 eur na záchranu vzácnych mokradí.

Halov močiar

Organizácia Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko spustila koncom roka 2023 výzvu na záchranu územia, kde nachádzajú domov mnohé vzácne a ohrozené druhy vtáctva.  Vďaka 654 darom dosiahla potrebnú sumu a mohla zakúpiť pozemok, ktorý tak zostane aj naďalej bezpečnou oázou.

Zachráňme mokraď

V roku 2023 dosiahla svoj ambiciózny cieľ v kampani na záchranu 42 hektárov mokrade v systéme Čiližských močiarov aj organizácia BROZ – ochranárske združenie. Vďaka 1147 darom presiahli plánovanú sumu a mohli zakúpiť pozemky v Podunajskej nížine a obnoviť v nej prirodzený biotop.

Ako pomáha DARUJME.sk pri získavaní darov?

Obidve organizácie pri svojich kampaniach využili „veľké“ šablóny DARUJME.sk, kde si jednoducho nastavili cieľovú sumu. Darovacie stránky automaticky ukazujú vyzbieranú sumu aj zoznamy darcov. Tieto darovacie stránky majú aj prepojenú anglickú verziu, aby sa na záchrane mokradí mohli podieľať aj darcovia zo zahraničia.

Získať sumu v kampani SOS Birdlife pomohli aj prepojené darcovské výzvy, ktoré tiež prispievali do hlavnej kampane. Príkladom je darcovská výzva Na tridsiatku jeden ochránený močiar, prosím!

 

Kampaň SOS Birdlife navyše podporila matchingom Nadácia Tipsport – čiže všetky dary až do výšky 5 000€ boli zdvojnásobené. Takýto typ podpory darovacej stránky od nadácie či firemného partnera pôsobí na darcov veľmi motivačne a zároveň poskytuje organizácii možnosť na intenzívnu komunikáciu s jasným „call to action“ – darujte teraz, dnes má váš dar dvojnásobnú hodnotu!

Obidvom organizáciám gratulujeme k úspešným kampaniam a tešíme sa, že sa im podarilo zachrániť ekologicky vzácne mokrade.  Sme veľmi radi, že takmer 2000 darcov ich podporilo v snahe o ochranu životného prostredia a radi pomôžeme s ďalšími kampaňami.

Poďte do toho!

Všetky tieto funkcie môžete pri vašich kampaniach využívať aj vy.  Ak by ste mali akékoľvek otázky k použitým funkciám darovacích stránok alebo mali nápad na kampaň a chceli sa poradiť, môžete si s nami dohodnúť online konzultáciu  – stačí si vybrať vhodný čas.

Ešte nie ste v DARUJME.sk? Zaregistrujte sa.

DARUJME.sk je prvý a najväčší nekomerčný darcovský systém, prostredníctvom ktorého môžu ľudia bezpečne a spoľahlivo darovať finančný príspevok niektorej z overených mimovládnych organizácií. Od roku 2012 pomohlo mimovládnym organizáciám získať takmer 30 miliónov eur. Prevádzkuje ho Centrum pre filantropiu n.o., ktoré už 21 rokov aktívne prispieva k rozvoju darcovstva na Slovensku.

 

 

Publikované 26. marca 2024