Filantropia na Slovensku: Ako sa darí darcovstvu a prerozdeľovaniu daní?

Filantropia je neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnosti. Čoraz viac Slovákov si uvedomuje, že aj malý príspevok môže priniesť veľkú zmenu a stále častejšie podporujú neziskové organizácie.

Ako sa však darí filantropii v našej krajine? Aký je aktuálny stav darcovstva a prerozdeľovania 2 % z dane? Aké trendy si všímame v treťom sektore?

Vďaka spolupráci Centra pre filantropiu a Nadácie Tipsport spolu s odborníčkami na mimovládny neziskový sektor z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, doc. Ing. Máriou Murray Svidroňovou, PhD. a doc. PhDr. Alžbetou Brozmanovou Gregorovou, PhD., vznikla detailná analýza verejne dostupných dát a identifikoval sa súčasný stav, trendy a potenciál v oblasti finančného darcovstva a daňovej asignácie na Slovensku.

Z tejto kompletnej analýzy vznikli dva dôležité dokumenty –  Správa o filantropii a MAPA darcovstva.

Filantropia na vzostupe, ale s výzvami na obzore

Vychádzajúc z analýzy za rok 2022 a reprezentatívneho prieskumu, ktorý sa uskutočnil koncom roka 2023 badáme zaujímavé trendy:

  • Stále viac Slovákov sa rozhoduje venovať časť svojich finančných prostriedkov na podporu rôznych iniciatív. Najväčší nárast darov bol zaznamenaný v oblasti podpory vzdelávania a zdravotnej starostlivosť.

 

  • V posledných desiatich rokoch pribúda darov pochádzajúcich z online prostredia. Na darcovských portáloch každoročne stúpa počet darov, ako aj ich objem. V roku 2022 dosiahla suma financií vyzbieraných na najväčších online darcovských portáloch viac ako 16 miliónov eur.

 

  • Najčastejšie dôvody, prečo ľudia darujú je súcit s ľuďmi v núdzi. Myslia si, že by mali pomáhať tým, ktorí majú v živote menej šťastia ako oni a záleží im na nich. Väčší potenciál darcovstva je u žien, ľudí s vyšším vzdelaním, ekonomicky aktívnych, vykonávajúcich kvalifikovanú duševnú prácu, podnikateľoch a živnostníkoch, ľudí z dobre zabezpečených domácností, veriacich, členoch a členkách organizácií. Vek, rodinný stav a národnosť sa nepreukazujú ako významné faktory darcovstva.

Ako môžeme spoločne podporiť filantropiu na Slovensku?

Správy tiež ukazujú, že je stále priestor na zlepšenie. Ak chceme naďalej rozvíjať filantropiu a udržať si podporu zo strany verejnosti, musíme spoločne budovať dôveru v neziskové organizácie – transparentnosť a jasná komunikácia sú kľúčové. Čím viac ľudia vedia, kam ich peniaze idú, tým viac sú ochotní prispievať.

Inšpirovať k účasti na prerozdeľovaní 2 % z dane. Mnohé organizácie by bez tejto formy podpory nemohli existovať. Informujte svoje okolie o tom, komu všetkému a ako vaša organizácia pomáha z týchto 2 %. Je to dôležité najmä v tomto období, keď je návrh na zrušenie asignácie 2 % pre právnické osoby opäť predmetom diskusie politikov.

Ak vás tieto témy zaujali a chcete vedieť viac, odporúčame si prečítať kompletnú Správu o filantropii a MAPU darcovstva, kde nájdete podrobné štatistiky, analýzy a zaujímavosti o filantropii na Slovensku.