Vynovený tím DARUJME.sk

Vynovený tím DARUJME.sk

predstavenie-darujme-12-10-2012Bola jeseň 2012 a na Slovensko-Českej konferencii o fundaisingu som predstavoval nástroj, ktorý by mohlo neziskovkám uľahčiť získavanie darov ľudí v online priestore. Šlo o službu  kombinujúcu darcovskú bránu a databázu ukladajúcej informácie o darcoch, ktorých ste získali.

Ambíciou bolo vyriešiť problém, kedy bolo pre neziskovky tak technicky, finančne ako aj kapacitne komplikované investovať do vlastnej darcovskej brány, ktorá by v sebe integrovala všetky obľúbené platobné metódy. A tiež organizáciám ponúknuť prispôsobenia, ktoré im darcovské portály neponúkajú.

Tento nástroj sme nazvali DARUJME.sk. Neskrývane sme sa inšpirovali, dnes sesterským, projektom DARUJME.cz.

Od vtedy prešlo 5 rokov. V tomto roku DARUJME.sk prekročí hranicu dvoch miliónov euro, ktoré cez tento systém darci neziskovkám venovali. Organizácie ale okrem komfortnej služby, peňazí a darcov s ktorými môžu ďalej budovať svoj jedinečný vzťah, získali aj dôležité poznanie – online darcovstvo funguje, je efektívne, lacné, adresné a vo veľa prípadoch prekonáva tradičné darovacie metódy akými sú SMSky, pokladničky či anonymné platby na bankový účet.

darujme5rokov

Z „hračky“, ktorou sme si chceli „otestovať“ schopnosť neziskoviek aj darcov prijať túto formu darovania sa vyvinula služba, ktorá organizáciám denne prinesie niekoľko tisíc eur. S týmto poznaním prišla aj veľká zodpovednosť a denne pracujeme na tom, aby sa DARUJME.sk vylepšovalo. Obrovským skokom bude nová verzia 2.0, ktorá prinesie nie len modernejšiu a intuitívnejšiu obsluhu administračného rozhrania, ale aj nové vylepšenia schopné potiahnuť výsledky organizácií ešte oveľa vyššie. Potencál je na to stále obrovský.

dashboard-kopia

K DARUJME pribudol v roku 2015 StartLab.sk. Motivácia vytvoriť ho bola podobne „hravá“ ako pri DARUJME – chceli sme si otestovať, či má crowdfunding na Slovensku šancu. Má! Dnes je StartLab jedinou fungujúcou Sloveskou crowdfundingovou platformou a drvivá väčšina kampaní sa odohráva práve na ňom. 120 projektov a viac ako 350.000€ je jeho dobrou vizitkou.

 

Čas pohnúť sa ďalej

4pOba tieto projekty boli posledné roky súčasťou môjho života. O to zvláštnejší pocit mám keď píšem tieto riadky. Po siedmich rokoch dobrodružstva Centre pre filantropiu a v Slovenskom „nezisku“ som sa však rozhodol ísť ďalej. Prijal som ponuku medzinárodnej organizácie Four Paws (Štyri labky) a od októbra budem pre ňu koordinovať medzinárodné fundraisingové aktivity. Tie okrem Európskych krajín zahŕňajú aj Austráliu, Južnú Afriku či USA. Nové dobrodružstvo sa začína no našťastie to staré úplne nekončí.

V Centre pre filantropiu naďalej zostávam a to ako člen správnej rady a chcem nadalej pomáhať  s online projektami, ktoré som tu rozbiehal. Časť svojho voľného času budem naďalej venovať pomoci tímu, ktorý DARUJME.sk a StartLab.sk preberá. Vanda a Zuzana (kontakty nižšie) sú pripravené pracovať na tom, aby sa oba rozvíjali. Na priateľskom prístupe k neziskovkám, kedy nemáme problém kedykoľvek poradiť či pomôcť sa nič nemení. Neváhajte sa teda na nás naďalej s dôverou obracať 🙂 .

S mojim odchodom žiaľ niektoré projekty končia (pokus prispôsobenia Salesforce databázy pre potreby SK neziskoviek) a niektoré sa iba utlmujú, aby sa neskôr rozbehli ďalej už s niekym iným (napr. Koalícia pre podporu individuálneho darcovstva, verejnezbierky.sk).

 

Poďakovanie

Za tých sedem rokov som stretol kopu skvelých ľudí. Spoznal nové zákutia tretieho sektora (úspešne som vystúpil zo svojej ochranárskej bubliny), zažil nezabudnuteľné chvíle (pozor, irónia!) so štátnou správou (Nový zákon o verejných zbierkach) a naučil sa veľa nového. Ak by som mal ďakovať každému, tak tento blog by bol na 100 strán. Ale nemôžem nepoďakovať tímu CPF, že ma pred siedmimi rokmi po návrade z Nového Zélandu u seba prichýlili. Palovi Sopkovi z Backbone, programátorovi, ktorý s nami pracoval na všetkých projektoch a ktorý je milý aj keď si to nepripúšťa :). Za pochopenie, že je dobré organizáciám ponúknuť udice namiesto rýb musím poďakovať Nadácii Orange, ktorá opakovane podporila naše online projekty. Nápodobne Nadácii EkopolisNadácii Provida a Andrejovi Dulovi za to, že nás naučili lietať. A každému z neziskoviek, kto mal so mnou trpezlivosť, prehliadal môj sarkazmus a nie zrovna politicky korektnú spätnú väzbu 🙂 Všetci ste super a robíte skvelú prácu.

 

Veselé Vianoce 🙂

A aby som tento neštandardný blok ukončil klasicky fundraisirsky, chcem vám už teraz zaželať veselé Vianoce, ktoré budú nasledovať po intenzívne prežitom predvianočnom období, kedy žiadna fundraisierka či fundraisier nezaháľa. Stratégia ktorú už isto máte alebo ju v týchto dňoch dokončujete, bude odmenená množstvom nových darcov a fanúšikov, vďaka ktorým bude rok 2018 ešte veselší ako bol tento 🙂

 

Tím DARUJME.sk

 

vandaVanda Hlaváčková – vanda (zavináč) drujme . sk

Vandu poznáte už viac ako rok. Vďaka nej sa podarilo oba online projekty posunúť tam, kde sme ich chceli už dlho mať. Rozbehli sme aktívnejšiu komunikáciu smerom k neziskovkám, blog, newsletter. Začali sme organizovať inšpiratívne semináre, o ktoré je vždy veľký záujem. Vanda bola je a bude pre mnohých z vás bod prvého kontaktu a riešička problémov, na ktoré ste narazili. Naviac, dnes už bežne konzultuje mnohé neziskovky a pomáha im lepšie pochopiť, ako to v tom online fundaisingu robiť.

 

zuzanaZuzana Zaťovič – zuzana (zavináč) darujme . sk, 0918 393 972

Zuzana je čerstvou posilou, ktorej prvá neľahká úloha bola za jediný týždeň nasať čo najviac z toho, čo robíme. Prichádza k nám plná energie z biznsového prostredia, čo nám otvára nové obzory a prináša novú dynamiku do nášho neziskovkárskeho myslenia.