PayPal – nová platobná metóda na DARUJME.sk

PayPal je internetový platobný systém, patriaci pod spoločnosť eBay. Umožňuje prevody peňazí medzi účtami, ktoré sú identifikované E-mailovými adresami. Aj keď nie je na Slovensku obzvlášť obľúbený, svoje uplatnenie si môže nájsť aj v prípade online darovania.

Pomôcť môže v prípade, keď sa slovenská neziskovka snaží oslovovať darcov v zahraničí. Niekedy sa stáva, že platba kartou, vydanou napríklad americkou bankou, cez CardPay neprejde. Dôvodom sú rôzne bezpečnostné bariéry – niekedy platbu zablokuje banka darcu a inokedy (no veľmi zriedkavo) priamo Tatra banka (prevádzkovateľ našej kartovej brány). Vtedy môže pomôcť PayPal.

Prečo sme sa PayPal-u doteraz „bránili“

Prvým problémom je, že nepodporuje slovenčinu, ani češtinu. Zorientovať sa na jeho platobnej stránke môže byť pre neskúseného, či angličtiny neznalého online darcu, pomerne mätúce. Možno aj z tohto dôvodu nie je u nás moc „in“.

Druhým dôvodom je, že ide o drahšiu platobnú metódu. Poplatky sa môžu pohybovať od 3,4% + 0,35 € až po 4,4% + 0,35 € (podľa krajiny darcu). Neziskovky síce môžu získať nižší poplatok (2,2 % + 0,35 €), no pre organizácie mimo USA je pomerne náročné si takúto registráciu vybaviť.

V poslednej dobe sa nám však ozvali viaceré organizácie s otázkou, či by sa PayPal predsa len nedal pridať. Rozhodli sme sa teda, nejako to predsa len vymyslieť.

Ako to bude fungovať?

Pomerne jednoducho. Dary cez PayPal nebudeme prijímať my a nebude v ponuke platobných metód automaticky. Organizácia, ktorá chce možnosť platby cez PayPal využívať, si na ňom otvorí vlastný „merchant“ účet, verifikuje si ho a zašle nám:

  • svoje používateľské meno na PayPal (email),
  • názov kampane na DARUJME.sk na ktorej chce mať možnosť platby aj cez PayPal,
  • svoje logo (ideálne) na priehľadnom pozadí,
  • podľa inštrukcií, ktoré vám zašleme si musí vo svojom PayPal profile nastaviť niekoľko dôležitých drobností.

 

Peniaze, ktoré darca zašle, pôjdu priamo na PayPal účet tej-ktorej organizácie. My ich zaznamenáme a zobrazíme v štatistikách. Rovnako vám k údajom o darcovi v DARUJME.sk pridáme aj informáciou o PayPal platbe, plus či bola úspešná, alebo nie.

Keďže platbu organizácia prijíma priamo na svojom PayPal účte, znáša priamo aj poplatky, ktoré za to bude Paypal účtovať. Z našej strany zarátame iba 1% z transakcie ako samostatnú položku na štvrťročnej faktúre.

Aj keď PayPal umožňuje pravidelné platby, v DARUJME.sk bude zatiaľ fungovať iba pre jednorazové dary. Do budúcna by sme však radi umožnili aj prijímanie pravidelných darov. To si však bude vyžadovať ešte nejaký programátorský čas.

Príklad implementácie

Prvou organizáciou, ktorej sme PayPal aktivovali je Nádej pre deti Nepálu. Jej darovacia stránka už možnosť platby cez PayPal umožňuje:

snimka-obrazovky-2016-12-20-o-17-18-42

Ako teda začať?

Stačí sa nám ozvať a my vám všetko vysvetlíme. Pred tým si však nezabudnite založiť PayPal účet a verifikovať si ho. Bez toho sa nepohneme 🙂

Publikované 20. decembra 2016