Buďte ako The Guardian

Fundraising nie je už dávno iba výsadou neziskoviek. Púšťajú sa doň nie len autori dobrých nápadov, napr. cez crowdfundingové stránky, nádejní budúci politici, ale čoraz častejšie aj médiá.

Na Slovensku môžete svoje predplatné navýšiť o dar napríklad u Denníka N či u .týždňa. Spomenutý Denník N sa už tri krát pustil do crowdfundingu a tri krát úspešne. Vďaka tomu mohli vzniknúť dve rozsiahle reportáže (long form) o Amerických voľbách a o starnutí v Japonsku. Vďaka ich poslednému úspechu stredoškoláci dostali do rúk viac ako 30.000 výtlačkov protikonšpiračnej príručky. Táto kampaň zároveň polámala všetky rekordy na jedinej Slovenskej crowdfundingovej stránke StartLab.sk.

No a potom tu máme malé nezávislé médiá akými je Čierna labuť, MONO, či Jablko, ktoré nemajú predplatné, no svojim čitateľom ponúkajú možnosť podporovať ich fungovanie.

To, že sa dá v perfekcionalizme ísť ešte ďalej ukazuje denník The Guardian. Ten sa na svojom webe správa ako ostrieľaná neziskovka a svojim čitateľom ponúka možnosť podporiť či podporovať tento denník prostredníctvom pravidelného či jednorazového daru. Ponúkajú čitateľom možnosť stať sa podporovateľom (alebo skôr členom) či The Guardian jednoducho podporiť.

Ich prístup je naozaj inšpiratívny a odporúčame sa tam trošku potúlať.

 

guardian1

 

guardian-6

 

guardian2_1

 

guardian2_s

 

guardian3_s