Ako získavať dary cez QR kód?

Začína letná sezóna a vtedy mnohé organizácie vyrážajú na festivaly, jarmoky, komunitné trhy alebo priamo organizujú rôzne podujatia v exteriéri. Dary cez DARUJME.sk je možné získavať aj na takýchto akciách.

Stačí si v Rozšírených nastaveniach vašej darovacej stránky stiahnuť jej QR kód a umiestniť ho napr. na:

  • Letáky či plagáty s informáciami o podujatí. Ak už máte takéto materiály vytvorené, môžete si vytlačiť nálepky a doplniť nimi materiály.
  • Informačné tabule v exteriéri (napríklad na hrade, o ktorý sa dobrovoľnícky staráte, v útulku alebo vo vašom stánku).
  • Na konci powerpointovej prezentácie o vašej práci.

Ak váhate, či využívanie QR  kódov nie je len dočasný trend alebo máte pocit že „to predsa nikto nepoužíva“, tieto čísla vás presvedčia o opaku.

Podľa aktuálnych prognóz sa využitie QR kódov v roku 2024 oproti minulému roku štvornásobne zvýši, čo poukazuje na ich rastúcu dôležitosť v každodennom živote. Až 91 % zariadení s operačným systémom iOS a 86 % používateľov Androidu má už vstavané QR skenery, čo umožňuje jednoduchý a rýchly prístup k informáciám. QR kódy sa stávajú nepostrádateľným nástrojom komunikácie naprieč rôznymi segmentami. Neziskový sektor nevynímajúc.

Efektívne využitie QR kódov

QR kód na darovaciu stránku umiestnite vždy na viditeľnom a ľahko dostupnom mieste, aby si ho návštevníci mohli oskenovať. Nezabudnite naň (ideálne niekoľkokrát) upozorniť, pretože málokto daruje bez toho, aby ho k tomu niekto vyzval.

Ak svoj QR kód elegantne zapracujete do dizajnu a pridáte jasnú výzvu k akcii, šanca, že si ho užívateľ oskenuje, je až o 80 % vyššia v porovnaní s kódom bez takejto optimalizácie.

Najdôležitejšie je, že vďaka QR kódu cez DARUJME.sk nezískate len dary, ale aj kontakty na darcov. Vďaka tomu s nimi môžete nadviazať kontakt, poďakovať im za dar a informovať ich o tom, ako bude použitý.

Príklady použitia QR kódu

QR kód viete použiť kedykoľvek, hlavne na miestach a v situáciách, keď si darca nevie jednoducho kliknúť na váš web.

Letáky:

Leták s QR kódom

Tričká dobrovoľníkov na akcií:

Ale pri využití QR kódov sa medze vašej fantázií nekladú:

Zdroj: Pinterest.com

Pekným príkladom použitia QR kódu je spojenie prejavu solidarity s LGBTI+ – dúhovej stužky s linkom na darovaciu stránku pre pravidelné dary v kampani organizácie ​Saplinq. Zaujímavo využili QR kódy na svojich vizitkách aj v organizácií Tvoj Buddy. Vyskúšajte si to a naskenujte tieto QR kódy mobilom 🙂

Ako sa ku QR kódu dostanete?

QR kód si môžete stiahnuť po prihlásení do svojho DARUJME.sk účtu v moje.darujme.sk. Vyberiete si darovaciu stránku alebo si vytvoríte novú a skoro na konci v časti „Rozšírené nastavenia s podkladmi ku kampani“ si stiahnete QR kód:

 

QR kod DARUJME.sk

 

Ešte nie ste v DARUJME.sk? Zaregistrujte sa.

DARUJME.sk je prvý a najväčší nekomerčný darcovský systém, prostredníctvom ktorého môžu ľudia bezpečne a spoľahlivo darovať finančný príspevok niektorej z overených mimovládnych organizácií. Od roku 2012 pomohlo mimovládnym organizáciám získať viac ako 30 miliónov eur. Prevádzkuje ho Centrum pre filantropiu n.o., ktoré už 21 rokov aktívne prispieva k rozvoju darcovstva na Slovensku.

Zdroj titulného obrázka: Canva.com
Publikované 20. júna 2024