Ako na starostlivosť o darcov?

Hosťkami nášho nedávneho webináru boli Stanislava Fabšíková a Ivana Balgová, expertky na komunikáciu a individuálny fundraising z o.z. Vagus, ktoré sa venuje pomoci ľuďom bez domova, v Bratislave prevádzkuje denné centrum Domec, poskytuje poradenstvo, streeetwork, osvetu, ale zapája sa aj do verejných politík.

Vagus sa vzťahu s darcami a darkyňami venuje systematicky a dlhodobo a v našom DARUJME.sk patrí k najúspešnejším organizáciám. Uvedomujeme si, že nie každá organizácia má k dispozícii samostatných ľudí na riadenie komunikácie a fundraisingu, mnohé rady a skúsenosti sú ale univerzálne a vždy je osožné učiť sa od najlepších.

Za každou emailovou adresou je človek

Ivana a Stanka vymenovali mnohé skvelé tipy, odkiaľ vie organizácia získať kontakty na potenciálnych darcov. Či robíte podujatie pre verejnosť, celonárodnú zbierku alebo zbierate podpisy verejnosti pod petíciu, aby ste upozornili na dôležité neprávosti v spoločnosti, myslite na získavanie kontaktov.

Naše hosťky pripomenuli to, čo aj my často vravíme, že email nie je len kontakt do databázy, ale je to hlavne človek. Sú to ľudia, ktorých oslovili vaše aktivity a potenciálne tvoria komunitu, ktorej záleží na rovnakých témach. Umožnite im podieľať sa na zlepšovaní sveta okolo spolu s vami tak, že vás môžu podporiť finančne a informujte ich relevantne o tom, čo ste aj vďaka nim dokázali.

Ako tieto kontakty pretransformovať na darcov?

Častou prekážkou v organizáciách býva pocit diskomfortu, ktorý sa spája s „pýtaním peňazí“ od darcov. Naše hosťky z Vagusu poskytli množstvo cenných konkrétnych rád, aké informácie zbierať o darcoch, aké témy s nimi komunikovať, ale aj ako formulovať žiadosť o dar.

Veľkou oblasťou bola aj téma segmentácie v komunikácii prostredníctvom e-mailov a newslettrov, ktoré Stanka a Ivana zarámcovali parafrázou známeho citátu: „Nikto nedokáže napísať e-mail človeku tak, ako človek človeku.“ Aj hromadné maily musia vyznieť tak, že boli napísané pre konkrétneho človeka. Na to slúži segmentácia.

Čo na webinár hovoria účastníci?

Máme veľkú radosť, že na webinár s expertkami z Vagusu sa prihlásilo rekordné množstvo účastníkov. Dostali sme množstvo reakcií, za ktoré sme nesmierne vďačné. Vyberáme z nich niektoré:

„Všetky témy ktoré odzneli boli veľmi prínosné nakoľko som nováčik a tento webinár mi pomohol viac sa zorientovať.“

„Teória pretkaná s praktickými príkladmi a skúsenosťami. Páčila sa mi aj vopred poslané a pripravené odpovede, ktoré prezentujúce nadviazali na svoju agendu.“

„Oceňujem nové funkcie v Darujme – notifikácie, alternatívne odkazy…, konkrétne príklady z praxe fundraisoriek z Vagusu – bolo to jedno z najužitočnejších workshopov, na akom som bola, z hľadiska praktickosti využitia skvelé, už v ten deň som implementovala asi 5 pripomienok/nápadov.“

Ak ste sa zúčastnili webinára Starostlivosť o darcov a chcete nám ešte dať spätnú väzbu, budeme radi, keď si nájdete chvíľku na tento dotazník.

Ak ste webinár nestihli…

Záznam webinára je dostupný všetkým používateľom z organizácií v DARUJME.sk po prihlásení cez moje.darujme.sk v časti Príručka – Videá.

Okrem neho tam nájdete aj video (nielen) pre nové organizácie v DARUJME.sk, kde vysvetľujeme funkcie a novinky v systéme, nastavenia darovacích stránok, darcovských výziev a základné princípy fundraisingu.

Všetky tieto tipy môžete pri vašich kampaniach využívať aj vy, inšpirujte sa. Ak by ste mali akékoľvek otázky alebo mali nápad na kampaň a chceli sa poradiť, môžete si s nami dohodnúť online konzultáciu  – stačí si vybrať vhodný čas.

 

 

Publikované 29. apríla 2024