Ako pomôcť ľuďom po ničivom zemetrasení?

Turecko a Sýriu zasiahlo 6.2. niekoľko ničivých zemetrasení. O život prišli tisícky ľudí, tisícky sú zranení a škody sú obrovské. K medzinárodnej pomoci sa pridali aj slovenské organizácie, ktoré v tejto oblasti dlhodobo pôsobia.

Zatiaľ ste darovali cez organizácie v DARUJME.sk sumu 552 546€ (stav k 8.3. 16:00). Ďakujeme všetkým darcom, ktorým nie je ľahostajná situácia ľudí v núdzi po zemetrasení v Sýrii a Turecku.

Ak môžete, pridajte sa a pomôžte s nimi.

Darovať môžete cez:

Človek v ohrození – https://clovekvohrozeni.sk/zemetrasenie-turecko-a-syria/
Kolegovia a kolegyne zo sesterskej organizácie v severozápadnej Sýrii pomáhajú pri distribúcii vody, hygienických a zdravotníckych pomôcok, diek, teplého oblečenia či plachiet, ktoré pomôžu pri zostavovaní dočasných prístreškov.

Miestnym samosprávam bolo darovaných 50 000 litrov benzínu, ktorý bol potrebný na prevádzku ťažkých strojov pomáhajúcich pri zbavovaní sa veľkých a ťažkých kusov trosiek.

Nastalo významné navýšenie rozsahu pomoci v rámci projektu „Cash for worky“ – tento projekt zabezpečuje finančnú odmenu 150 dolárov preživším civilistom a civilistkám, ktorí aktívne pomáhajú, napríklad pri odpratávaní sutín.

Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi v Sýrii pomáha už roky. V Sýrii má vybudovanú širokú sieť projektových partnerov. Hneď ráno po zemetrasení ľudia z ACN do Sýrie vycestovali, momentálne mapujú situáciu a v krátkom čase oznámia, aké konkrétne projekty a akou sumou podporia.

Slovenská katolícka charita – https://charita.darujme.sk/775/

Slovenská katolícka charita vyzýva k solidarite. Táto tragédia zasiahla aj komunity vysídlencov v Sýrii. Tí už viac ako desaťročie žijú vo vojne. Organizácia v krajine pomáha od roku 2017. Finančné prostriedky zo zbierky budú použité na humanitárnu pomoc najviac zasiahnutým rodinám a jednotlivcom.

Nadácia Integra – https://integra.darujme.sk/zemetrasenievsyriiaturecku/

Zatiaľ čo záchranári pretekajú o záchranu preživších uväznených v troskách, vystavenie drsným zimným podmienkam ohrozuje ďalšie tisíce ľudí. Pridajte sa, pomáhajme spolu.

Slovenský Červený kríž – https://redcross.darujme.sk/zemetrasenie-v-turecku-a-syrii/

Tímy Tureckého Červeného polmesiaca a Sýrskeho Červeného polmesiaca okamžite podali pomocnú ruku zasiahnutému obyvateľstvu – poskytujú zdravotnú pomoc, psychosociálnu podporu, distribuujú stany, prikrývky a ďalšiu potrebnú materiálnu pomoc. Pomôcť zmierniť utrpenie ľudí v zasiahnutých oblastiach môžete aj vy – prispejte prostredníctvom Slovenského Červeného kríža – vyzbierané prostriedky zašle na účet Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Savio – https://savio.darujme.sk/syria/

Saleziáni don Bosca v Sýrii sa obrátili na Savio s prosbou o finančnú pomoc. Výdavky spojené so starostlivosťou o prichádzajúcich ľudí budú narastať, keďže ich snaha je pomôcť čo najvyššiemu počtu ľudí a rodín.

UNICEF – https://www.unicef.sk/zemetrasenie/

UNICEF pôsobí v týchto regiónoch a spolu s partnermi je pripravení pomôcť deťom a ich rodinám. V tejto chvíli UNICEF zisťuje škody na vodnej infraštruktúre a budovách, zameriava sa na zabezpečenie pitnej vody a výživy, dočasného ubytovania a pomoc deťom.

Magna – https://donate.magna.org/zemetrasenie-v-syrii-a-turecku/

Tisíce ľudí v Sýrii a Turecku prišli o život alebo sú zranení. MAGNA na miesta posiela prvú pomoc v podobe zdravotníckych sád a liekov. Liečia a zachraňujú životy vďaka vám.
Foto: Denis Tekin/EPA

 

Ak môžete, pridajte sa a pomôžte s nimi.

Chcete pomôcť ešte viac?

Okrem zaslania finančných darov priamo cez tieto stránky či ich zdieľaním môže ktokoľvek – jednotlivec, škola, obec, firma  –  pomôcť aj vytvorením darcovskej výzvy. Ako na to sa dozviete tu.  Ozvite sa nám na info@darujme.sk, radi vám s vytvorením darcovskej výzvy pomôžeme.

 

Ak organizujete pomoc pre ľudí po zemetrasení v Turecku a Sýrii, ozvite sa nám na info@darujme.sk.

 

 

Publikované 7. februára 2023, priebežne aktualizované