Ako pomôcť ľuďom zasiahnutým povodňami na Slovensku

V posledných dňoch Slovensko zasiahli ničivé povodne, ktoré spôsobili dlhotrvajúce intenzívne dažde. Najviac postihnuté oblasti sa nachádzajú pri riekach Morava a Dunaj, kde voda zaplavila domy, poškodila infraštruktúru a pripravila mnohých ľudí o strechu nad hlavou.

Situácia na Záhorí je veľmi vážna, vo viacerých okresoch bol vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Komunikácie v týchto oblastiach sú už aktuálne zatopené, uzavreté a postupne sa uzatvárajú ďalšie ulice. Situácia je kritická, a práve teraz je potrebná rýchla a efektívna pomoc pre tých, ktorí sa ocitli v núdzi.

Zatopený  park v Stupave, FOTO TASR – Jaroslav Novák

Aktuálna situácia

Záchranári a dobrovoľníci pracujú nepretržite na evakuácii obyvateľov a zabezpečení najdôležitejších potrieb. Škody na majetku sú obrovské, a pre mnohých ľudí je obnova domov a každodenného života otázkou mesiacov či rokov. Aj keď situácia stále trvá a voda v niektorých oblastiach stále neklesá, viaceré organizácie už spustili výzvy na podporu obetí povodní. Tieto výzvy sú zamerané na zabezpečenie potravín, vody, prístrešia a dlhodobej pomoci pri obnove domov a majetku.

FOTO Facebook stránka mesta Pezinok

Ako môžete pomôcť?

Ak chcete prispieť k pomoci ľuďom, ktorí boli zasiahnutí týmito ničivými povodňami, môžete sa zapojiť prostredníctvom nasledujúcich organizácií:

ČLOVEK V OHROZENÍ

Človek v ohrození spustil výzvu na pomoc rodinám, ktoré prišli o svoje domovy alebo ich majetok bol vážne poškodený. Zbierka je určená na nákup materiálu na opravu domov, vysúšačov na odstránenie dôsledkov povodní a na priamu finančnú pomoc na opravy po povodni.

➡️ Podporte výzvu Človeka v ohrození

Ak potrebujete  pomôcť, Človek v ohrození spustil aj infolinku na čísle 0800 601 821, kde sú  pripravení odpovedať ľuďom zasiahnutým povodňami. Linka je dostupná  v pracovnom čase 9–17 hod. Prípadne, môžete použiť aj mailový kontakt infolinka@clovekvohrozeni.sk. Získate tu nasledovné informácie:

  • aktuálne informácie o povodňovej situácii – najnovšie informácie o stave povodní a evakuačných zónach
  • návody na okamžitú pomoc – ako okamžite ochrániť seba, svoju rodinu a majetok pred vodným živlom
  • informácie o finančnej pomoci – aké druhy finančnej podpory sú dostupné pre obete povodní a ako ich môžete získať, radi pomôžeme aj s vypĺňaním žiadosti o dotácie pri poškodenom majetku
  • pomoc s evakuáciou – nasmerujeme vás na najbližšie bezpečné miesto
  • kontakty na verejné inštitúcie, zbierky, pomoc…
  • informácie ohľadne dobrovoľníctva

 

SLOVENSKÁ KATOLÍCKA CHARITA

Slovenská katolícka charita organizuje zbierku na podporu ľudí zasiahnutých povodňami. Finančné prostriedky budú použité na zabezpečenie prístrešia, potravín a hygienických potrieb pre obyvateľov, ktorí museli opustiť svoje domovy.

➡️ Podporte výzvu Slovenskej katolíckej charity

Slovenská katolícka charita je momentálne v teréne a  kontaktovať ich môžete  na čísle 0948 128 779 alebo hlubovic@charita.sk.

ADRA SLOVENSKO

Adra s vašou pomocou podporí rodiny postihnuté povodňami pri obnove ich domovov a zabezpečí im prístup k základným potrebám, ako sú potraviny, voda a oblečenie. Vyzbierané peniaze použije na poskytovanie okamžitej pomoci a dlhodobej obnovy pre tých, ktorí to najviac potrebujú.

➡️ Podporte výzvu ADRA Slovensko

 

Prečo je dôležité pomôcť?

Povodne nespôsobujú len materiálne škody, ale majú dlhodobý dopad na životy ľudí. Tí, ktorí prišli o svoje domovy, potrebujú okamžitú podporu v podobe prístrešia a základných potrieb. Vaša pomoc môže zabezpečiť, že tieto rodiny dostanú potrebné zdroje na prekonanie tejto krízovej situácie a postupný návrat k bežnému životu. Vyššie spomenuté organizácie zabezpečujú, aby sa prostriedky dostali priamo k tým, ktorí to najviac potrebujú.

Povodne, ktoré zasiahli Slovensko, nám pripomínajú, aké dôležité je byť solidárny v čase núdze. Ak máte možnosť prispieť, každé euro môže priniesť veľký efekt. Či už formou finančného príspevku, dobrovoľníckej pomoci alebo šírením informácií o týchto výzvach – vaša pomoc je nesmierne cenná.

Ďakujeme, že pomáhate!

 

Aktualizované 17. septembra 2024