sablony-darovacich-straok-po-gdpr

Čo treba urobiť po GDPR, ak využívate šablóny darovacích stránok

V súvislosti so zákonom 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a Nariadením Európskeho parlamentu a Rady č. 2016/679, známym ako GDPR, sme pripravili niekoľko zmien darovacích stránok, ktoré sú súčasťou služby DARUJME.sk.

Zmeny sa týkajú ako statických darovacích stránkach (ak ste si darovaciu stránku neprogramovali sami, ale ich iba nastavovali v systéme DARUJME.sk), ako aj odporúčania pre tie neziskové organizácie, ktoré majú vlastné darovacie stránky.

V tomto blogu vám vysvetlíme, aké sú vykonané zmeny na statických darovacích stránkach a ako k nim pristupovať.

1. Pod darovacím formulárom pribudli 2 povinné checkboxy (tlačítka)

Ich cieľom je zabezpečiť, aby bol Darca dostatočne informovaný o tom, ako sú jeho osobné údaje spracované v DARUJME.sk a organizácii Ľudia Ľuďom, ktorá je sprostredkovateľom platobnej brány. Vyjadrenie súhlasu je pre Darcu povinné a nie je bez neho možné vykonať potvrdiť darovanie.
Tieto polia sú automatickou súčasťou darovacích stránok a ich obsah nie je možné meniť.

 

2. Možnosť pridať si vlastné checkboxy (tlačítka) s odkazom na vlastné Pravidlá o ochrane osobných údajov

Táto možnosť je pre organizácie voliteľná a či sa rozhodnete ju využiť závisí od toho, či takto spracovaný dokument máte pripravený, alebo sa na to iba chystáte.

Ak vaša organizácia má pripravené vlastné Pravidlá o ochrane osobných údajov, po prihlásení sa do systému DARUJME.sk (moje.darujme.sk) si môžete nastaviť možnosť informovať o tomto spracovaní a pýtať si súhlasy od darcov.

Výsledok potom bude vyzerať takto:

DARUJME.sk sablona darovacej stranky

Nastavenie urobíte v týchto krokoch:

1. prihlásite sa do systému (moje.darujme.sk)
2. vo vrchnej lište zvolíte možnosť „Kampane“
3. vyberiete kampaň (t.j. darovaciu stránku), ktorú si želáte upraviť a kliknete na možnosť „Upraviť“
4. samotnú darovaciu stránku nastavujete v možnosti „Darovacia stránka“
Po výbere tejto voľby sa vám zobrazia nastavenia Darovacej stránky, keď sa posuniete nižšie (pod Kontaktné údaje darcu) tu vidíte voľbu „Informované súhlasy so spracovaním osobných údajov (GDPR)“ Ak má vaša organizácia spracované vlastné Pravidlá o ochrane osobných údajov, zvolíte si, že toto pole chcete upraviť. Určite každej organizácii túto voľbu odporúčame a do budúcna bude povinná.

DARUJME.sk admin
5. V prípade, že ste si možnosť zvoli, je potrebné doň vložiť odkaz na vlastné Pravidlá o ochrane osobných údajov.
DARUJME.sk admin

6. Zmeny uložíte v spodnej časti stránky voľbou Uložiť darcovskú stránku.

 

Od tohto momentu budú tieto dva checkboxy súčasťou darovacích stránok v základných šablónach, ktoré máte umiestnené na webe vašej organizácie. Bez ich potvrdenia darca nebude môcť darovať.

 

V budúcnosti chystáme úpravu, ktorá vám umožní vkladať si k checkboxom vlastný text, ktorý bude v súlade s jazykom, akým sa darcom prihovárate. V najbližších týždňoch tiež pribudne možnosť, vďaka ktorej si budete od darcu môcť pýtať povolenie na zasielanie newslettra.

GDPR sa týka viacerých oblastí DARUJME.sk, v tomto momente sme zapracovali tieto nevyhnutné zmeny a odporúčania a pracujeme na ďalších, preto sme otvorení všetkým pripomienkam a návrhom na zlepšenie.

Držíme palce pri zháňaní darcov a najmä v ďalšej činnosti vašej organizácie, ktorej veríme aj touto cestou pomáhame 🙂

V prípade otázok sa na nás prosím obráťte na info@darujme.sk.
Ak máte iný podnet na DARUJME.sk v súvislosti s GDPR, prosím, kliknite na tlačítko nižšie.